Falafel

Falafel met pitabroodje

Falafel met pitabroodje

Mijn eerste broodje falafel at ik een jaar of vijftien geleden op een street market in Denemarken. Miniburgertjes van kikkererwten… ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten. Maar na één hap was ik verkocht. Dat het zo lekker kruidig smaakte en helemaal geen ‘droge hap’ was, had ik niet verwacht. Ik twijfelde zelfs of ik niet nóg een broodje zou nemen.

Tegenwoordig zet ik het als hoofdgerecht op tafel, samen met een frisse salade. En nog altijd heb ik dan het gevoel dat ik lekker aan het snacken ben. Niet verkeerd, want het is ook nog eens super gezond.

Ingrediënten

(10-12 stuks)

falafel

  • 400 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt
  • 1 – 1,5 eetlepel tahin
  • 5 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • 15 gram peterselie
  • 15 gram koriander
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 0,5 theelepel chilipoeder
  • zout, naar smaak

Tahindressing

  • 1,5 eetlepel tahin
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • sap van een halve citroen
  • 5 gram peterselie
  • 50 milliliter water
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Extra

  • 4 pita’s
  • 1 – 2 eetlepels granaatappelpitjes

Tahindressing maken

  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Voeg nog wat extra water toe (kleine beetjes) als je van een dunnere dressing houdt. In het recept wordt een keukenmachine gebruikt. Ik heb het in een kom gedaan en met een lepel geroerd. Dat ging gemakkelijk.

Falafel maken

  1. Doe alle ingrediënten voor de falafel in een keukenmachine. Mix totdat het een gladde massa is. Blijft de massa te vloeibaar? Voeg dan nog wat bloem toe (kleine beetjes).
  2. Maak je handen vochtig. Verdeel de massa in 10-12 gelijke porties. Maak van elk portie een miniburgertje.
  3. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de falafel aan beide zijden bruin. Dat duurt 2 tot 3 minuten per kant.
  4. Serveer de falafel met tahindressing en eventueel broodjes en granaatappelpitjes.

Bron
FoodWeLove Box van november 2013. Ik serveerde er pita’s en granaatappelpitjes bij.

 

2 gedachten over “Falafel

  1. Lekker!

    Wel wat raar om griekse yoghurt te nemen en er dan nadien terug water bij doen, wetende dat griekse yoghurt gewone yoghurt is, waar vocht is uit onttrokken…

  2. Scherp, Michiel! In dit recept is Griekse yoghurt gebruikt omdat ik er een salade bij serveer waarin Griekse yoghurt nodig is. En dan is het handiger om één verpakking aan te schaffen dan twee verschillende. Ik zal dat recept ook posten en deze posts naar elkaar laten linken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>