Komkommer-yoghurtsalade

Komkommer-yoghurtsalade, naast een pita falafel

Komkommer-yoghurtsalade, naast een pita falafel

Deze komkommer-yoghurtsalade is een perfecte match met de pita’s falafel die ik eerder op AugurkenMetSlagroom plaatste. Daarom staan deze twee gerechten ook gebroederlijk samen op de foto. Met deze salade erbij wordt je maaltje nóg lekkerder en gezonder.

Zowel de komkommer als de appel heb ik niet geschild. Dat gaf een mooie groene kleur mee aan de salade. En het is nog sneller ook :) Halverwege de maaltijd ontdekte ik dat ik de muntblaadjes netjes gesneden op het aanrecht had laten staan. Deze staan dus niet op de foto, maar horen er wel echt bij.

In dit recept wordt het vrij onbekende ‘sumac’ gebruikt. De Nederlandse naam is zuurkruid, maar de laatste tijd is het kruid wat bekender geworden onder de naam sumac. Sumac koop je niet bij de supermarkt; grote kans dat ze het bij de Turkse super in het assortiment hebben. Het is een kruid dat in het Midden-Oosten regelmatig wordt gebruikt. De Nederlandse naam is zuurkruid. Online kun je het zeker bestellen. Zonder sumac is dit ook een goede salade, maar met maakt het net wat specialer.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 1 komkommer
  • 1 – 2 stengels bleekselderij*
  • 0,5 – 1 Granny Smith* (tikkeltje zure appel)
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • kwart – half teentje knoflook*, uitgeperst
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout en versgemalen peper, naar smaak
  • 5 gram muntblaadjes, in reepjes gesneden
  • 1 theelepel sumac

*Het recept schrijft de minste hoeveelheid voor. Ik heb er wat extra’s aan toegevoegd.

Komkommer-yoghurtsalade maken

  1. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunnen maantjes.
  2. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes
  3. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis. Snijd elk kwartje in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
  4. Meng yoghurt, knoflook, citroensap, driekwart van de muntblaadjes de helft van de sumac en zout en peper in een kom. Voeg de groenten en appel toe.
  5. Strooi er de rest van de sumac en munt overheen.

Bron: FoodWeLove Box van november 2013. Ik serveerde er Falafel met tahindressing, pita’s en granaatappelpitjes bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>