Risi e bisi

Risi e bisi

Rijst met erwtjes – maar ook ui, spek en Parmezaanse kaas. Een soort luie risotto. Lui, omdat je nauwelijks roert, in tegenstelling tot een gewone risotto. Je giet er alle bouillon in één keer bij en dan heb je er een kwartier geen omkijken meer naar. Handig!

De structuur van deze risotto verschilt nog op een ander punt. Risi e bisi wordt door sommigen zo ‘nat’ geserveerd, dat je ‘m met een lepel eet in plaats van een vork. Probeer het eens en kijk wat je zelf het lekkerst vindt.

Alhoewel, dat is niet altijd even handig. Als we risi e bisi eten, dekt mijn vriend  de tafel met een vork, ik met een lepel. Maar goed, het is de kok die de structuur bepaalt.

Dit heb je nodig

(voorgerecht voor 4 personen / hoofdgerecht voor 4 met een salade vooraf)

  • 225 gram risottorijst
  • 200 gram erwtjes
  • 1,2 liter bouillon (of wat meer naar smaak)
  • 75 gram spekblokjes (liefst van de slager)
  • 1 flinke ui, in niet te fijne snippers
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt
  • 50 gram Parmezaanse kaas (40 door het gerecht, 10 om te garneren)
  • 40 gram boter

Zo maak je het

  1. Bak ui en spek in de boter totdat de ui glazig ziet.
  2. Voeg bouillon, erwtjes en rijst toe. Kook een kwartier. Roer zo nu en dan. Proef of de rijstkorrel een fijne structuur heeft (gaar, maar niet papperig). Roer de peterselie erdoor.
  3. Zet de pan van het vuur en roer 40 gram kaas erdoor. Strooi de rest van de kaas over de risi e bisi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>