Tuinbonen met ham

Tuinbonen met ham

Tuinbonen met ham

Mijn vader heeft een groentetuin en dus hebben wij het geluk om regelmatig verser dan verse groenten te krijgen waarvoor we niks hoeven te doen. En dan is het nog gratis ook. Een grote luxe.

Vroeger had ik het in de zomer helemaal gehad als er weer volle emmers tuinbonen op de buitentafel werden omgegooid. Want die kon ik dan samen met mijn zussen gaan doppen. Maar de geschiedenis herhaalt zich. Gedeeltelijk, in elk geval.

“Ik heb een leuk klusje voor ons” riep ik naar mijn peuter, met drie kilo tuinbonen in de peul in mijn hand. Hij kwam aangelopen en – ik weet hoe ik het moet verkopen – mocht de doos omgooien op de buitentafel. “Wat een grote bonen. Zullen we eens kijken wat erin zit?”. Hij was nieuwsgierig genoeg om het te proberen en zo zaten we gezellig samen buiten tuinbonen te doppen. Ik vond het nog leuk ook…

Serveertip

Tuinbonen met ham smaakt lekker met gebakken aardappeltjes en eventueel een kipfilet of stukje varkensvlees (bijvoorbeeld hamlap of karbonade).

Ingrediënten

(4 personen)

  • 2 kilo tuinbonen in de peul / 700 gram gedopt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 gram ham, in kleine blokjes
  • 1 ui (middelgroot), gesnipperd
  • 150 gram wortel (of 1 -2 bospenen), kleine blokjes of dunne schijfjes
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 200 milliliter bouillon
  • klontje boter
  • theelepel tijm
  • theelepel peterselie
  • zout en peper, naar smaak

Tuinbonen met ham maken

  1. Kook de tuinbonen 3 minuten. Giet ze vervolgens af en zet ze even opzij.
  2. Doe ondertussen de olijfolie in een koekenpan. Bak de ham, ui en wortel op laag vuur totdat de ui glazig ziet. Roer regelmatig. Voeg dan de knoflook toe en roer het een keer door. Voeg dan de afgegoten tuinbonen toe.
  3. Giet de bouillon over het tuinbonenmengsel. Voeg tijm en eventueel wat zout en peper toe. Laat pruttelen totdat de bouillon wat dikker is geworden. Dit duurt een kleine 10 minuten.
  4. Voeg het klontje boter toe en roer nogmaals door. Maak af met peterselie.

 NB het gerecht is in 30 minuten klaar als je de tuinbonen niet meer hoeft te doppen.

Geïnspireerd op het gelijknamige recept uit De Zilveren Lepel.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>