Griekse Kofta

Recept Griekse kofta, kofte,

Griekse Kofta

Heerlijk kruidige gehaktballetjes overgoten met groentensaus. Een gerecht waar je lekker warm van wordt in de winter, maar ook prima te serveren in de lente of nazomer.

Dergelijke balletjes worden in een groot deel van het Middellandse Zeegebied gegeten. En overal zit er wel een extra ingrediƫnt in of wordt er juist iets weggelaten.
Varieer dan ook naar smaak met de hoeveelheid knoflook en kruiden. De hoeveelheden in het recept zijn een goede richtlijn. En als jij graag nog een extra uitje snippert voor in de saus of een ansjovisje toevoegt aan het gehakt- niks wat je tegenhoudt!

De meeste mensen kennen dit gerecht omdat ze het op vakantie hebben gegeten of door Knorr Wereldgerechten. Maar wedden dat jouw eigen variant de kant-en-klare pak snel doet vergeten?! (En dan hoef je ook geen dure pak meer te kopen voor wat kruiden en rijst.)

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 350-400 gram gehakt
  • 1 grote ui
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1 ei
  • 2-4 teentjes knoflook, geperst, naar smaak
  • 3-4 eetlepels paneermeel of gemalen beschuit
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2,5 eetlepels olijfolie
  • 3 theelepels oregano
  • 3 theelepels tijm
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1-2 theelepels suiker, naar smaak
  • 0,5 – 1 theelepel kaneel, naar smaak
  • zout en versgemalen peper, naar smaak

Tip

Griekse Kofta smaakt heerlijk met gekookte rijst.

Zo maak je het

  1. Doe het gehakt in een schaal. Rasp er de ui boven. (Als je geen rasp hebt: zeer fijn snipperen.) Voeg toe: ei, 2 theelepels oregano, 2 theelepels tijm, paprikapoeder, 1 of 2 teentjes knoflook, paneermeel, halve eetlepel olie en zout en peper naar smaak. Kneed het goed door elkaar.
  2. Maak kleine gehaktballetjes. Hoe kleiner je ze maakt, hoe eerder ze klaar zijn. Hou een walnoot voor ogen voor kleine balletjes, maar maak ze niet groter dan een ei. Als je ze groter zou maken, moet je ze ook langer laten stoven later in het recept.
  3. Verhit een eetlepel olie in een pan. Bak de gehaktballetjes rondom bruin in enkele minuten. Haal ze uit de pan (ze zijn nu nog niet gaar).
  4. Verhit nog een eetlepel olie in de pan waarin je de gehaktballetjes bakte. Fruit daar enkele seconden 1 of 2 teentjes knoflook in. Voeg dan de tomatenblokjes toe en roer. Voeg toe: suiker, kaneel, de overige oregano en tijm en zout en peper naar smaak.
  5. Doe de gehaktballetjes terug in de pan. Laat de saus met ballen op zacht vuur pruttelen, ongeveer 10-15 minuten. Check of het gehakt gaar is. Als het gehakt gaar is, voeg je de courgetteblokjes toe. Laat deze 3 minuten meepruttelen, of nog wat langer als je niet van knapperige courgette houdt.
Bron

AugurkenMetSlagroom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>