Paella met serranoham en groenten

Bij paella denk je vast direct aan gele rijst met allerlei vissoorten. Maar je kunt dit gerecht ook met vlees of verschillende vleessoorten maken. Bijvoorbeeld met de bekende Spaanse serranoham, zoals in dit recept.

Paella met serranoham en groenten

Paella met serranoham en groenten

Hoofdrolspelers in deze paella zijn verder artisjok, tomaat en champignons. De artisjok staat niet vaak op tafel bij een gemiddeld gezin in Nederland, maar het is echt het proberen waard. Je gebruikt artisjok uit blik, dus geen gedoe met het schoonmaken van die indrukwekkende plant.
Als je niet in een avontuurlijke bui bent, kun je de artisjok ook vervangen door een handje sperziebonen en/of wat erwtjes. Voeg deze groenten tegelijk toe met de tomaat.

Geheim van goede paella

Groot verschil tussen het maken van risotto en paella is hoeveel vocht je in één keer toevoegt en hoe vaak je roert. Bij risotto voeg je steeds een beetje vocht toe en roer je veel. Bij paella voeg je het vocht juist in één keer toe en roer je niet meer als alle ingrediënten die in de rijst zitten ook in de pan zitten. Daarom is het belangrijk dat je voor dit recept een pan gebruikt van ongeveer 25 centimeter doorsnee. Zo heb je de meeste kans dat de hoeveelheid vocht die in het recept wordt aangegeven ook nodig is voor jouw paella. Je kunt ook wat minder vocht toevoegen en wat rijstkorrels proeven als het vocht opgenomen is en zo nodig wat extra toevoegen (niet erdoor roeren, maar er overheen gieten).

Laatste tip voor het slagen van paella: gebruik nooit langkorrelrijst. Neem paellarijst (bijvoorbeeld Bombe) of risottorijst.

Ingrediënten

(2-3 personen)

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 kleine ui (of een halve), gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, gesnipperd
 • 200 gram rijst voor paella (of risottorijst)
 • 600 milliliter bouillon
 • 0,05 gram saffraan (1 envelopje of buisje)
 • 2 tomaten
 • 3 champignons, in plakjes (circa 50 gram)
 • 75 gram serranoham, in stukjes
 • 200 gram artisjokharten, gehalveerd
 • 3 eetlepels geraspte manchego (Spaanse kaas) alternatief is Parmezaanse kaas
 • 1 eetlepel gesneden peterselieblad

Paella met serranoham maken

 1. Verhit de olie in een pan van circa 25 centimeter doorsnee. Bak hierin de ui 5 minuten. Voeg knoflook toe en roer even door.
 2. Ondertussen snijd je één tomaat in kwarten. De andere tomaat ontdoe je van de zaadlijsten en snijd je in blokjes.
 3. Voeg knoflook toe aan de ui na de 5 minuten baktijd. Roer even door. Voeg de rijst toe en bak 5 minuten.
 4. Voeg dan de tomatenblokjes, serranoham, champignon, bouillon en saffraan toe. Roer even door en laat 20 minuten garen op niet al te hoog vuur. Vanaf nu roer je niet meer door je paella. Check af en toe of de bouillon is opgenomen. Als dit het geval is, proef je een theelepel rijstkorrels om te controleren of ze gaar zijn. Zo niet, voeg dan kleine beetjes bouillon of water toe, maar roer niet.
 5. Leg de artisjokharten en kwarten tomaat op de paella. Deze hoeven enkel warm te worden. Dit duurt zo’n 5 minuten. Ook nu geldt kleine beetjes bouillon/water toevoegen als het nodig is zonder te roeren.
 6. Haal de pan van het vuur. Strooi de geraspte kaas en peterselie erover.

 

 

Een gedachte over “Paella met serranoham en groenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>