Spicy kabeljauw met couscous

Spicy kabeljauw met couscous

Spicy kabeljauw met couscous

Veel vrouwen vinden vis maar lastig als ze zwanger zijn. Welke soort mag je gerust eten en welke beter even niet?
Soms is het ook raar. Zo mag je geen verse tonijn eten, maar wel tonijn uit blik. En om het nog wat lastiger te maken; eet van tonijn uit blik liever niet meer dan 200 gram per week.
Het aantal ‘regels’ over vis is vrij uitgebreid – meer over vis.

Maar gelukkig kun je het overgrote deel van de vissoorten gewoon eten. Het is ook erg belangrijk om waardevolle stoffen uit vis binnen te krijgen. Voor iedereen, dus ook als je zwanger bent.

Deze couscousschotel met vis is lekker pittig gekruid en smaakt super. Als iets (nu) al snel te pittig is voor je, blijf dan aan de voorzichtige kant met de hoeveelheid cayennepeper.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 500 gram witvis (bijvoorbeeld kabeljauw), vers of ontdooid, in stukken
  • 300 gram couscous
  • 700 milliliter visfond
  • 2 uien, in grove snippers
  • 2 middelgrote penen, in halve plakken of kwarten
  • 3 stengels bleekselderij, in de lengte gehalveerd en in plakken
  • 3 tot 4 tenen knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 20 gram boter
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gedroogd korianderblad
  • 4 theelepels gedroogd peterselieblad
  • 2 takjes tijm, of 0,5 theelepel gedroogde tijm (+ 2 takjes tijm, ter decoratie)
  • 4 eetlepels citroensap (let op: je hebt 1 x 1 eetlepel + 1 x 3 eetlepels nodig)
  • 0,5 tot 1,5 theelepels cayennepeper
  • zout en peper, naar smaak

Zo maak je het

  1. Verhit de olie in een pan en bak de wortel, ui en bleekselderij 5 minuten op half hoog vuur. Voeg dan de knoflook en gemalen komijn toe en bak nog een minuut. Doe de deksel op de pan en laat het geheel nog 10 minuten stomen.
  2. Doe de tomatenblokjes bij het groentemengsel, dek weer af en laat nog een kwartier garen.
  3. Verhit ondertussen 100 milliliter visfond in een koekenpan. Zorg ervoor dat de pan zo klein mogelijk is; alle vis moet net op de bodem van de pan kunnen liggen. Voeg er de tijm aan toe (behalve de optionele tijm voor de decoratie). Laat de vis in ongeveer 5 minuten gaar worden, op laag vuur en met een deksel op de pan.
  4. Gebruik de overige visfond om de couscous te bereiden. Volg voor de bereiding van de couscous de aanwijzingen op de verpakking, maar vervang 300 milliliter van de te gebruiken vloeistof (doorgaans water of bouillon) door de overige visfond. Vul aan met water tot de benodigde hoeveelheid vloeistof volgens de verpakking. Als de couscous klaar is, roer je er de boter doorheen.
  5. Haal de vis uit de pan en hou het warm. Zeef het vocht. Gebruik dit vocht om van de groentemix een saus te maken. Voeg zoveel vocht toe totdat de saus de gewenste dikte heeft. Proef en voeg 3 eetlepels citroen, het gedroogd korianderblad, de helft van het gedroogd peterselieblad en cayennepeper naar smaak toe. Het hoort een pittig groentemengsel te worden.

Presentatie

Leg de couscous in het midden van een grote schaal. Schep de saus er omheen. Leg de stukken vis op de saus. Druppel 1 eetlepel citroensap over de stukken vis. Strooi de andere helft van het gedroogd peterselieblad over vis en saus. Giet eventueel nog wat van het overgebleven kookvocht van de vis over de couscous. Leg de tijm ter decoratie over de couscous.
Geen grote schaal? Serveer de couscous en de saus met daarop de vis apart. Volg verder de aanwijzingen van de presentatie op een schaal.

Bron
missFromage.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>