Thaise Dumplings

Review Recept – Vraag van supermarktketen Lidl in mijn mailbox. De eerste twee weken van juni is het ‘Proef Azië’ bij Lidl. Of ik een Vitasia pakket wilde ontvangen om eens lekker wat mee te kokkerellen. Op mijn positieve antwoord kreeg ik een uitgebreide Aziatische food box met Chinese, Japanse, Thaise en Indiase producten als een sushi kit, soy sauce, curry pasta, chow mein noodles en kokosmelk. En foodgerelateerde producten als gelukskoekjes, eetstokjes, van die kartonnen bakjes voor to go Asian food en een grote bamboe stoommand. Goed voor instant inspiratie.

Thaise Dumplings. Lekker als dim sum of in bouillon.

Thaise Dumplings. Lekker als dim sum of in bouillon.

Ga ervoor
Dat ik iets in die bamboe stoommand ging maken, stond vast. Ik heb al zo vaak met zo’n mandje in m’n handen gestaan, maar ‘m toch weer teruggelegd. Nu zou het er eindelijk eens van komen. Ik hou ook erg van dumplings, maar die eet ik niet zo vaak. En als ik ze eet, zijn ze volgens een bestaand recept gemaakt of niet home made. Aangezien ik nu toch in de probeermodus stond en wel zin had in een uitdaging, ben ik direct gaan zitten voor een recept met twee voorwaarden: weinig ingrediënten en géén kip. Het eerste omdat ik wel wil dat anderen het ook gaan proberen en niets hen tegenhoudt. En het tweede simpelweg omdat de enige dumpling die ik maak al met kip wordt gemaakt.

Het is me goed bevallen om eens wat uit te proberen, zowel de toegestuurde producten als mijn eigen recept voor Thaise Dumplings. Zoals te verwachten bij een discountsupermarkt, liggen veel prijzen ook wat lager dan wat ik gewend ben. Heb je zelf ook van die recepten of ingrediënten die je eigenlijk al lang eens had willen proberen? Ga er dan voor!

Dim sum of bouillon
Deze Thaise dumplings zijn lekker als dim sum, ofwel Aziatische hapjes. Dip ze in een klein beetje chilisaus. Of maak een eigen dipsaus van sojasaus, sesamolie, ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes. Wij aten ze in een smakelijke maar pittige bouillon, Thaise stijl. Een voorgerecht met knapperige groenten, dat snel op AugurkenMetSlagroom komt te staan.

Ingrediënten

(20-25 stuks / 4-5 personen)

 • 150 gram gehakt, half-om-half
 • 1 bosui, zeer fijn gesnipperd
 • 50 gram champignons, zeer fijn gesnipperd (2 stuks van gemiddelde grootte)
 • 0,5 rode Spaanse peper, zeer fijn gesnipperd
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 2 theelepels Japanse sojasaus (soy sauce)
 • 1 theelepel vissaus (nam pla)
 • 20-25 wontonvelletjes

Verder

 • Vochtige theedoek
 • Klein bakje met wat water
 • Stoommandje
 • Wok

Thaise dumplings maken

 1. Leg een vochtige theedoek klaar. Vouw deze dubbel. Leg de dumplings er na het vullen en vouwen tussen, zodat ze niet uitdrogen.
 2. Meng alle ingrediënten, behalve de wontonvelletjes. Verdeel de vulling in 20-25* delen.
 3. Leg een wontonvelletje neer. Leg er een deel van de vulling op. Vouw tot een dumpling: maak de randen vochtig, vouw het wontonvel dubbel en druk de randen stevig dicht. Leg de dumpling in de vochtige theedoek. Herhaal totdat alle dumplings gemaakt zijn. (Als je dezelfde vorm wilt als op de foto, lees je hieronder hoe je dat doet)
 4. Kook een bodem water in de wok. Leg de dumplings in het stoommandje. Plaats het stoommandje op de wok. Het is hierbij de bedoeling dat de dumplings gaar gestoomd worden. Het laagje water mag de dumplings dus niet raken.
 5. Laat stomen tot het gaar is, richttijd 20-25 minuten. Snijd een dumpling open om te controleren of de vulling goed gaar is.

*Ik maakte 22 dumplings. 4 eters kregen elk 5 Thaise Dumplings. Die 2 overige zijn voor het geval dat de dumplings scheuren of voor de kok, om te checken of het gehakt goed gaar is. Want dat is natuurlijk altijd belangrijk, maar vooral als er zwangere vrouwen mee-eten.

Dumplings vouwen: ronde envelopjes

 1. Leg twee wontonvelletjes neer met de punt naar beneden. Leg een deel van de vulling op de bovenste helft van het wontonvelletje. Laat de randen daarbij vrij. Smeer met je vinger wat water over de rand.
 2. Vouw de onderste punt naar de bovenste punt. Druk de wonton goed dicht in een driehoek. Verdeel de vulling nog wat beter over de ruimte in het ‘driehoekje’.
 3. Pak de twee onderste punten. Vouw deze naar elkaar toe en druk dicht.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>