Plaattaart Caprese

Een plaattaart is een prima alternatief voor een diepvriespizza. Ik vrees dat de plaattaart wat betreft calorieën slechter uit de bus komt, maar dat maakt-ie meer dan goed wat betreft smaak. Het is gewoon geen ‘taartje’ om vaak te eten. Maar als je het doet, moet je ervan genieten!

Plaattaart Caprese

Plaattaart Caprese

Je kunt zo’n plaattaart beleggen met je favoriete beleg. Houd er wel rekening mee dat de ingrediënten die je erop legt niet te vochtig moeten zijn of teveel vocht verliezen als je ze in de oven schuift. Anders is het resultaat een natte, kleffe hap waar je niet vrolijk van wordt. Leg er ook niet teveel ingrediënten op.

Je kunt de bodem ook voor het beleggen dun – heel dun! – besmeren met pesto of crème fraîche. Dat hangt af van het beleg dat je kiest. Bij de plaattaart Caprese kun je bijvoorbeeld geen of minder basilicum gebruiken en in plaats daarvan wat pesto op de bodem smeren.

Ingrediënten

(3-4 personen)

 • 9 plakken bladerdeeg, ontdooid
 • olijfolie (of knoflookolie/basilicumolie)
 • 200 gram mozzarella, in kleine blokjes
 • 2 tomaten*, horizontaal in plakjes
 • enkele blaadjes basilicum, grofgescheurd
 • peper en zout, naar smaak

*Je kunt ook 1 tomaat nemen en daarbij een handvol cherrytomaatjes. Ik had het geluk tegen cherrytomaatjes met verschillende kleuren aan te lopen. Snijd cherrytomaatjes één keer doormidden en leg ze met de snijkant naar boven.

Plaattaart Caprese maken

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak een ‘taartbodem’ van bladerdeeg: leg de blaadjes bladerdeeg zo neer dat ze de bakplaat zo goed mogelijk vullen. Houd er rekening mee dat de naden elkaar een klein beetje moeten overlappen. Wrijf over de naden zodat de blaadjes bladerdeeg goed aan elkaar plakken. Vouw een zo dun mogelijk randje naar binnen. Vouw dit randje vervolgens nog een keer dubbel. Smeer het randje in met olie. Prik met een vork gaatjes in de bodem, maar niet in de rand. Prik vaak, vooral naast de rand en over de naden. Bak de bodem 6-7 minuten in de voorverwarmde oven.
 3. Schuif de bakplaat eruit en leg op een stevig werkvlak. Laat de oven aan staan. Verdeel de mozzarella over de bodem. Blijf daarbij een klein stukje van de rand, want de kaas loopt uit. Je zult zien dat je niet voldoende mozzarella hebt om de hele bodem te beleggen. Dat komt goed als de kaas gesmolten is. Verdeel de tomaat en de basilicum over de bodem.
 4. Schuif de bakplaat terug in de oven. Bak de plaattaart 15-20 minuten. De randen moeten mooi bruin zijn.
 5. Snijd in 6-8 stukken.

Tip
Serveer de plaattaart Caprese met een frisse salade.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>