Zoetzuur stoofpotje

Zoetzuur stoofpotje

In de herfst is bijna niks zo lekker als een stoofpotje. Uren sudderen en zo’n heerlijke geur in de keuken. Het vlees op je bord valt lekker uit elkaar als je je vork erin prikt.

Nadeel is dat veel sudderrecepten wijn bevatten. Maar ook met andere zure producten kun je het vlees zo lekker zacht krijgen. Zoals azijn of tomaat. Dat laatste wordt ook in dit recept gebruikt.

De doorsnee aardappels zijn in dit recept vervangen door rijst. Een heerlijke combinatie!

Eet je met z’n twee of eet er als derde een peuter mee? Maak dan toch de hoeveelheid van dit recept en vries de helft in. Dan heb je het gemakkelijk op een dag die toch al druk of zwaar genoeg is.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 600 gram uitgebeende varkensschouder (ook bekend als ‘bloemstuk’), in blokjes
  • 4 deciliter water
  • 3 rode paprika’s, in blokjes van 0,5 centimeter
  • 1 groene paprika, in blokjes van 0,5 centimeter
  • 6 augurken, in blokjes van 0,5 centimeter
  • 2 rode uien, in snippers
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 5 eetlepels zoete sojasaus
  • 4 eetlepels water
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 blikje tomatenpuree
  • zout en peper naar smaak
  • olie (ca. 2 eetlepels)
  • boter (ca. 4 eetlepels)

Zo maak je het

  1. Maak een marinade van de sojasaus met knoflook voeg de blokjes varkensvlees toe. Zet een uur afgedekt in de koelkast.
  2. Haal het vlees uit de marinade. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin op half hoog vuur. Voeg bloem toe en bak nog twee minuten.
  3. Breng het water aan de kook en voeg de tomatenpuree toe. Giet het hete water bij het vlees. Het hoort net onder te staan. Laat het vlees zo anderhalf tot twee uur pruttelen, met de deksel schuin op de pan. Haal de deksel van de pan en laat het nog een kwartiertje pruttelen.
  4. Verhit ondertussen de olie en de helft van de boter in een pan. Bak de ui, paprika en augurk aan. Voeg balsamicoazijn, water en tomatenketchup toe. Laat een kwartiertje op laag vuur pruttelen. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  5. Voeg de groenten toe aan het vlees. Laat nog een kwartiertje samen pruttelen. Als de saus te vloeibaar is, hou je de deksel van de pan. Zo niet, dan plaats je hem erop.
  6. Proef. Voeg  eventueel nog wat sojasaus toe om het stoofpotje zoeter te maken of balsamico voor een zuurder effect (kleine hoeveelheden en blijven proeven).

Bron
Zoetzuur stoofpotje met bloemstuk op missFromage.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>