Flammkuchen

Flammkuchen ham en champignon

Flammkuchen ham en champignon

Het Duitse antwoord op pizza! Flammkuchen komen uit de Elzas, waar ze gegeten worden met crème fraîche, ui en spek. Het gerecht is ook bekend onder de naam tarte flambée, aangezien het gebied in de loop der tijden wisselend bij Duitsland en Frankrijk hoorde.

Het opvallendste verschil tussen flammkuchen en pizza is de laag crème fraîche in plaats van tomatensaus. Maar verder is het in beide gevallen aan de fantasie van de kok hoe hij het deeg belegt.

De variant met ui, ham en champignons heeft wat weg van de originele versie uit de Elzas. De flammkuchen met gorgonzola en peer laat zien dat je er ook een hele andere maaltijd van kan maken.

Let op
De hoeveelheid beleg volstaat voor de helft van het deeg. Met één keer de hoeveelheid voor deeg, kun je dus beide flammkuchen maken. Als je twee kuchen met hetzelfde beleg wilt beleggen, neem je de dubbele hoeveelheid.

Dit heb je nodig

Deeg

  • 400 gram bloem
  • 250 milliliter lauw water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 0,5 – 1,5 theelepel zout, naar smaak
  • snufje suiker

Beleg  gorgonzola en peer

  • 100 gram crème fraîche
  • 125 gram gorgonzola,
  • halve peer, in dunne plakken (met een dunschiller)
  • 2 bosuien, in stukjes van een centimeter
  • 8 walnoten, gebroken
  • versgemalen peper, naar smaak

Beleg ham en champignon

  • 100 gram crème fraîche
  • 1 ui, in zeer dunne ringen
  • 2 of 3 plakken Parmaham of serranoham, in stukken
  • 8 champignons, in plakken
  • 1 eetlepel olie
  • tijm, naar smaak
  • versgemalen peper, naar smaak

Zo maak je het

Deeg

  1. Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen, afgedekt en op een warme plek

Flammkuchen

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Verwarm ook de bakplaat.
  2. Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Rol uit in de vorm van een rechthoek. Hoeft niet zo precies, dat staat lekker authentiek. Leg de bodem op een vel bakpapier.
  3. Smeer crème fraîche over de bodem, maar laat een rand vrij. Verdeel er het beleg naar keuze over (suggesties zie hieronder).
  4. Pak het bakpapier voorzichtig op, leg het op de hete bakplaat en schuif het in de oven. Bak de flammkuchen ongeveer 12-15 minuten.

Gorgonzola-peer

  1. Verdeel de overige ingrediënten over de crème fraîche.

Ham-champignon

  1. Verhit de olie in een pan. Bak de ui 3 minuten op middelhoog vuur. Haal uit de pan en zet opzij.
  2. Bak vervolgens de champignons 3 minuten op middelhoog vuur.
  3.  Verdeel de ingrediënten over de crème fraîche.

Bron
missFromage.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>