Red beans & rice – RB&R

Red beans and rice - RB&R

Red beans and rice – RB&R

Laat je niet te veel leiden door wat je ziet. Wat dit gerecht mist als het om the looks gaat, geeft het dubbel en dwars terug in smaak.

Het fijne aan dit gerecht is dat er lekker veel chorizo in zit. Deze gedroogde paprikaworst wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, tenzij je het door en door verhit.
En wat je niet mag, wordt extra aantrekkelijk. Maar als je het uren stooft, zoals bij deze RB&R, kun je het met een gerust hard eten.

Het is een lekker pittig gerecht. Helaas kunnen niet alle zwangere vrouwen tegen pittige smaken. Kijk of je de hoeveelheid cajunkruiden en tabasco wilt verminderen. Zo niet, dan is het de moeite waard om te onthouden voor na je zwangerschap.

Maak het als het even kan met gedroogde en geweekte kidneybonen. Maar als je te laat op de dag echt trek krijgt in dit gerecht, dan smaakt de snellere variant met bonen uit blik goed genoeg. Gebruik dan drie blikken kidneybonen.

Dit heb je nodig

(4-6 personen / ook geschikt om in te vriezen)

  • 1 zoete puntpaprika, in grove snippers
  • 4 stengels bleekselderij, in vrij brede plakken
  • 1 grote ui, in grove snippers
  • 3-5 tenen knoflook, geperst
  • 500 gram gedroogde kidneybonen, nacht geweekt (alternatief: 3 blikken kidneybonen)
  • 250 gram chorizoworst, in blokjes
  • 1 plak achterham van een centimeter dik, in blokjes
  • 2 eetlepels cajunkruiden
  • enkele scheutjes worcestershiresaus (naar smaak)
  • enkele scheutjes tabasco (naar smaak)
  • 3 eetlepels olie

Zo maak je het

  1. Kook de bonen op laag vuur. Ze moeten zachter worden, maar niet kapot koken. Voeg geen zout toe aan het kookwater, want dan worden de schilletjes hard. Zorg ervoor dat de bonen te allen tijden onder water staan. Giet na een uur af en zet opzij.
  2. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak puntpaprika, bleekselderij en ui totdat de ui glazig ziet. Voeg knoflook toe en bak 2 minuten. Voeg dan de bonen, worst, ham en kruiden toe. Giet er water bij totdat het onder water staat. Breng aan de kook en zet het vuur erna onmiddellijk lager. Laat 2 uur of langer op laag vuur pruttelen. Gebruik eventueel een vlamverdeler. Roer regelmatig.
  3. Proef. Voeg worcestershiresaus en tabasco toe. En wat extra kruiden (naar smaak).
  4. Oudere bonen geven een minder creamy structuur aan de saus dan jongere. Als de saus na 2, 3 uur niet creamy genoeg is naar smaak, haal dan wat bonen uit de pan, prak ze fijn en doe het terug in de pan. Herhaal totdat de structuur van de saus naar wens is. Voor mij is de saus perfect als ik een pollepel er rechtop in kan laten staan.

Serveer met rijst. Lekker knapperig brood en zure uitjes erbij is ook heerlijk.

Bron
missFromage.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>