Babi ketjap

Babi ketjap is een ideaal doordeweeks gerecht. Het kost weinig moeite en of het nu vijf minuten langer of korter op het vuur staat, doet er niet echt toe.

Babi ketjap van speklappen.

Babi ketjap

Pas de hoeveelheid sambal aan naar eigen smaak. Zelf eet ik ‘m graag aan de pittige kant.
Heb je nog andere sambal in de koelkast staan? Neem die dan gerust, want het hoeft niet per se sambal oelek te zijn. Het is het soort sambal dat ik voor babi ketjap gebruik.

Lekker met gekookte sperziebonen en witte rijst.

Ingrediƫnten

(4 personen)

  • 1 eetlepel olie
  • 6 speklappen, in reepjes
  • 2-4 theelepels sambal oelek
  • 2 uitjes, in maantjes
  • 2-3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels gember, geraspt of gesnipperd (of 1 theelepel gemberpoeder)
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 150 milliliter warm water
  • zout en versgemalen peper

Babi ketjap maken

  1. Verhit de olie in een koekenpan. Doe de reepjes speklap over in de pan en maal er wat peper over. Bak de spekreepjes bruin. Voeg sambal, tomatenketchup, knoflook, ui en gember toe. Bak 3 minuten op halfhoog vuur. Voeg water en ketjap toe en roer.
  2. Laat de pan een half uur zonder deksel op laag vuur staan. Roer regelmatig. Voeg kleine beetjes water toe als de saus te kleverig is voor het half uur om is. Let wel op, want het eindresultaat moet een vrij dik, plakkerig sausje zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>