Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Hasselback potatoes

Een fotogenieke pieper, die Hasselback potatoe. Hij ziet er tijdrovend uit, maar als je het trucje kent dat het insnijden gemakkelijker maakt, valt dat wel mee.

Voor een mooie Hasselback snijd je de aardappel in de breedte in plakjes, tot bijna onderaan. Om te voorkomen dat je er per ongeluk helemaal doorheen snijdt, leg je de aardappel tussen de stelen van twee spatels of op een lepel. Elk plakje is zo’n 4 millimeter breed

Deze manier van aardappels eten komt uit Zweden. De pieper werd voor het eerst zo geserveerd in het restaurant Hasselbacken in Stockholm. Vandaar de naam.

Je gebruikt niet veel vet, dus het is ook nog eens gezond. En je kunt volop variëren met smaakmakers als kruiden, kaas, crème fraîche en zelfs vlees.

Dit heb je nodig

Per persoon

  • 1 tot 2 aardappels (niet kruimig)
  • olie om de aardappel(s) mee in te smeren
  • zout en peper, naar smaak
  • enkele dunne plakjes knoflook (optioneel)

Hasselback potatoes: variatie

  • Droge kruiden toevoegen (bijvoorbeeld tijm of paprikapoeder) voordat de potatoes in de oven gaan.
  • Plakjes kaas, bacon of knoflook toevoegen voordat de potatoes in de oven gaan. Deze plakjes schuif je tussen twee plakjes aardappel.
  • Het laatste kwartier geraspte kaas over de potatoes strooien.
  • Verse kruiden over de potatoes strooien als ze op een schaal of bord liggen.
  • Een lepel crème fraîche op de potatoes scheppen als ze op een schaal of bord liggen.

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven tot 200 graden.
  2. Was de aardappelen grondig. Schillen is niet nodig. Snijd ze in plakjes van ongeveer 4 millimeter breed. De aardappel mag niet doorgesneden worden, maar de inkeping hoort wel erg diep te zijn (zie intro van dit recept).
  3. Smeer ze in met (gekruide) olie of boter. Strooi er wat zout en peper naar smaak overheen.
  4. Leg de aardappels in een ovenschaal of op bakpapier. Na circa 45 minuten (een uur voor grote exemplaren) is de aardappel gaar en zacht van binnen en lekker knapperig van buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>