Indiase rijst met groenten en kip

Indiase rijst met groenten en kip

Indiase rijst met groenten en kip

Mooie gele rijst, gevuld met groenten en noten. De kip geef je erbij, al dan niet aan een prikker.

Je kunt de gevulde rijst als vegetarisch gerecht eten. Geef er dan papadum bij. Dat is een flinterdun Indiaas ‘brood’, wat ook wel wat weg heeft van kroepoek. Of serveer de rijst met groenten naast een Indiase curry met kip. Vervang in dat laatste geval de cashewnoten ook eens door blanke amandelen.

Ingredi├źnten

(4 personen)

  • 100 gram cashewnoten
  • 5 eetlepels zonnebloemolie (3 voor de rijst, 2 voor de kip)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 winterwortel (200-250 gram), grof geraspt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 theelepels karwijzaad*
  • 2 theelepels korianderzaad*
  • 1 theelepel kurkuma, gemalen
  • 350 gram rijst
  • 750 milliliter bouillon (groente of kip)
  • 150 gram bladspinazie
  • 3 tomaten, ontveld en vruchtvlees in kleine blokjes
  • 2 kipfilets, in blokjes
  • zout en peper, naar smaak
  • paprikapoeder

*Je kunt de zaden zelf roosteren en fijn malen of poeder gebruiken. Wie poeder gebruikt slaat stap 2 over en gebruikt steeds 1 theelepel. Voordeel van zelf roosteren is dat je het ietsje grover kunt laten. Dat vind ik extra lekker.

Indiase rijst met groenten maken

  1. Verhit een koekenpannetje zonder boter of olie. Rooster hierin de cashewnoten op laag vuur, totdat ze her en der donkere plekken krijgen. Regelmatig roeren. Doe de cashewnoten over op een bord en zet opzij.
  2. Verhit ook het korianderzaad zonder vet in de koekenpan. Rooster op laag vuur, totdat je het begint te ruiken. Doet het korianderzaad over in een vijzel. Rooster vervolgens het karwijzaad totdat je het begint te ruiken. Doe ook het karwijzaad in de vijzel. Maak de zaden zo grof of fijn als je zelf lekker vindt.
  3. Verhit de olie in een hapjespan. Bak de ui en de wortel totdat de ui glazig ziet. Voeg knoflook toe en roer. Voeg karwijzaad, korianderzaad en kurkuma toe. Bak een minuut mee. Voeg rijst toe en roer. Bak 2 minuten mee. Voeg 600 milliliter bouillon toe. De overige bouillon houd je achter de hand voor als de rijst straks niet gaar genoeg is. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur 8 tot 10 minuten pruttelen. Proef of de rijst gaar is. Zo niet, voeg dan steeds kleine beetjes bouillon toe totdat de rijst gaar is.
  4. Kruid ondertussen de kipblokjes met paprikapoeder, zout en peper naar smaak. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de kipblokjes op half hoog vuur bruin in 6 tot 10 minuten (afhankelijk van de grootte van de blokjes). Controleer of de kip door en door gaar is door een blokje kip door te snijden.
  5. Voeg bladspinazie toe aan de rijst en roer door. Laat 3 minuten  mee garen. Voeg tomatenblokjes en tweederde van de cashewnoten toe. Warm 1 tot 2 minuten door.
  6. Schep de Indiase rijst met groenten op borden of in kommetjes. Verdeel er de kipblokjes en overige cashewnoten overheen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>