Ovenschotel Prei, Gehakt en Aardappelpuree

Ovenschotel Prei, Gehakt en Aardappelpuree

Ovenschotel Prei, Gehakt en Aardappelpuree

Een eenvoudige ovenschotel vol smaak en vitamines. En nog goedkoop ook. Gehakt met ui en kerrie, romige prei en een dakje van smeuïge aardappelpuree. Comfort food op z’n best!

Deze ovenschotel is helemaal voor te bereiden. Zet de schaal dan goed afgedekt met plastic folie in de koelkast. Onthoud wel dat de door en door koude ovenschotel wat langer in de oven moet om goed warm te worden. En dat een goed doorgewarmde schotel extra belangrijk is nu je zwanger bent.

Slimme truc
De bereidingstijd verkorten? Maak dan vier eenpersoons ovenschaaltjes.

Fileleed
Eters in de file of anderszins verlaat? Als de ovenschotel wat langer in de oven moet staan, kan dat geen kwaad. Draai de temperatuur dan wel wat terug na de officiële bereidingstijd. Zeg, naar ongeveer 100 graden.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 800 gram kruimige aardappels, geschild en grote gehalveerd
  • klontje boter
  • drup olie
  • 800 gram prei, in ringen (donkergroen gedeelte niet gebruiken)
  • circa 100 milliliter melk in totaal (voor prei en puree!)
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 500 gram gehakt (rund of half-om-half)
  • 2-4 theelepels kerriepoeder, naar smaak
  • zout en peper, naar smaak

Prei Gehakt Schotel maken

  1. Kook de aardappels in water met zout gaar. Pureer de aardappels. Voeg een klontje boter toe en meng. Voeg zoveel melk toe als nodig voor een lekkere puree. Voeg peper en zout naar smaak toe. Zet de puree apart tot de rest van de ovenschotel klaar is.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Bak de prei in een drup olie aan, op half hoog vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg na 4 minuten 4 eetlepels melk toe. Laat de melk verdampen en roer regelmatig. Als er geen melk meer zichtbaar is, zet je het vuur uit. Zet de prei apart tot de rest van de ovenschotel klaar is.
  4. Bak de ui glazig in een drup olie. Voeg kerriepoeder toe en roer. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe (pas proeven als het gehakt helemaal gaar is!).
  5. Vet een ovenschaal in. Verdeel het gehakt over de bodem. Verdeel daar de prei overheen en vervolgens de puree.
  6. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Alles is gaar, dus het hoeft enkel warm te worden. Als alles lauw was toen je het in de oven schoof is 10-15 minuten voldoende. Waren de ingrediënten bijna helemaal afgekoeld, reken dan op 20-30 minuten.

Een gedachte over “Ovenschotel Prei, Gehakt en Aardappelpuree

  1. Ik heb vandaag de ovenschotel gemaakt,hij staat nu in de oven en ruikt heerlijk!! Het was supermakkelijk om te maken :) het enige wat ik zelf heb toegevoegd is kaas op puree. Mmmm heerlijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>