Recept Caponata

Caponata

Caponata

Caponata is een groentegerecht uit Sicilië met een overdreven lekkere saus. In die saus proef je duidelijk drie smaken terug: zoet, zuur en zout.

Caponata met pitabroodjes, platbrood of aardappeltjes uit de oven is een zeer smakelijk vegetarisch hoofdgerecht (ook geschikt voor veganisten). Maar het smaakt ook perfect bij geroosterd of gegrild vlees. Eet het eens als bijgerecht bij de BBQ.

Caponata kun je goed van tevoren maken en een nachtje of twee afgedekt in de koelkast laten staan. Zorg er wel voor dat je het goed verhit voordat je het eet, ook al zet je het lauw op tafel. Dat is erg belangrijk als je dit gerecht (of andere kliekjes) opwarmt. Dat geldt voor iedereen, maar voor zwangere vrouwen nog een beetje extra.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 1 flinke aubergine, ongeschild en in blokjes van circa 2 centimeter
  • 1 flinke ui, in grove snippers
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 20 groene olijven (zonder pit), grof gehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels kappertjes, grof gehakt
  • 1 eetlepel suiker
  • Enkele takjes verse peterselie
  • zout en versgemalen peper, naar smaak

Optioneel

  • handje krenten
  • paprika, in smalle repen (tegelijk met de aubergine, ui en bleekselderij in de pan)

Zo maak je het

  1. Leg de aubergineblokjes een half uur in koud water met wat zout. Droog ze met een schone theedoek.
  2. Verhit drie eetlepels olie in de pan. Bak de aubergine, ui en bleekselderij 10 minuten op matig vuur. Strooi er wat zout overheen. Haal de groentes uit de pan. Zet even weg.
  3. Doe de laatste eetlepel olie bij de olie waarin de groentes zijn gebakken. Voeg de suiker toe en roer 1minuutje. Voeg de balsamicoazijn toe en roer een minuut of 2. Voeg de tomatenblokjes toe en laat wat vocht verdampen. Doe dat zo’n 4 minuten op matig vuur.
  4. Voeg dan de groentes kappertjes en olijven  toe. Doe een deksel op de pan. Laat 20-30 minuten stoven op zacht vuur.
  5. Schep de caponata op borden of een schaal. Strooi er peterselie overheen.

Een gedachte over “Recept Caponata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>