Recept halfzoete jam: minder suiker, meer fruit

Halfzoete jam bosbes vanille. Zelf maken!

Halfzoete jam bosbes vanille

Een pak yoghurt op tafel en een potje jam ernaast. Soms heb je niet meer nodig om te genieten van een lekker toetje. Home made jam met lekker veel fruit en minder calorieën is dan het beste van het beste.

De combinatie bosbes met vanille kan ik iedereen aanraden. Maar ook als de aardbeien, rode bessen, frambozen en bramen straks rijp zijn, kun je volop experimenteren met smaakcombinaties. Door geleisuiker voor halfzoete jam te gebruiken, proef je echt meer fruit.

Snel en simpel

Een recept is het nauwelijks te noemen, zo simpel is het. Met zo’n kleine hoeveelheid is het in no time gebeurd. En de eerlijkheid gebied me te zeggen dat mijn bosbessen uit zo’n handige vriezerverpakking kwamen, bij gebrek aan verse bessen. Van deze hoeveelheid fruit maak je één grotere pot of twee kleintjes.

Dit heb je nodig

  • 200 gram bosbessen (of ander fruit)
  • 85 gram geleisuiker voor hafzoete jam
  • 1 theelepel vanillearoma (optioneel)

Zo maak je het

  1. Prak het fruit of snijd het in stukjes. Wie niet van stukjes houdt, pureert het.
  2. Doe het fruit samen met de suiker en het vanillearoma in een pan. Breng het al roerend aan de kook. Let op: het mengsel kookt pas als het blijft borrelen terwijl je roert.
  3. Gepureerd fruit moet 1 minuut koken. Fijne stukjes moeten 2 minuten koken. Grovere stukjes moeten 3 minuten koken.
  4. Schenk de jam in een schoon (uitgekookt) en droog potje. Zet het potje een kwartiertje ondersteboven. De jam is nu een jaar houdbaar (ongeopend). Een geopend potje bewaar je in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>