Recept Kipnuggets

Kipnuggets

Kipnuggets

Zo gemakkelijk als het is om kipnuggets te maken, is het ook om ze op te eten. Daar hoef je niet per se zwanger voor te zijn, daar hebben wel meer mensen last van.

Het probleem met een recept voor kipnuggets is dan ook de benodigde hoeveelheden. Dat sappige kipje in het krokante jasje kun je gewoon blijven eten. En daarbij maakt het verschil of je het als hapje eet of dat het je avondeten is – in een maaltijdsalade of in een wrap met pittige saus en knapperige rauwkost.

Per dag heb je zo’n 100 tot 150 gram vis of vlees(vervanger) nodig. Eén kipfilet weegt ongeveer 150 gram. Ben je een grote eter, hou dan een kipfilet per persoon aan. Als je er meer bij geeft dan wat sla, tomaat en komkommer, dan kun je er zeker met z’n drieën van eten. Bij kipnuggets als snack is twee filets per drie personen voldoende.

Gezond frituren

Gefrituurd eten is niet light, ook niet als het home made is. Maar zo nu en dan frituren, moet kunnen. Ook in de zwangerschap. Zorg er dan wel voor dat je ‘gezond frituurt’.

  • Kies het goede vet – bij voorkeur olijfolie (niet extra vierge) of kokosvet.
  • Laat het vet niet te heet worden: 175 graden is het maximum.
  • Laat het eten niet te lang frituren: goudgeel is goed, bruin (en alles wat donkerder is) is fout.

Ingrediënten

(per 2 kipfilets)

  • 2 kipfilets
  • paneermeel of panko (grof broodkruim, te koop in toko’s)
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 theelepel kurkuma*, optioneel
  • snuf zout en wat zwarte peper
  • vingerdikke laag (olijf)olie in je koekenpan of gebruik een frituurpan

*Kurkuma (geelwortel) geeft een mooie kleur aan het laagje tussen de kip en het krokante korstje. En het oog wil ook wat!

Kipnuggets maken

  1. Doe de bloem, maïzena, kurkuma, zout en peper in een schaaltje. Het schaaltje moet groot genoeg zijn voor het beslag en de kip. Doe er een beetje water bij en meng. Voeg vervolgens zoveel water toe dat er een dik beslag ontstaat. Zoiets als pannenkoekenbeslag.
  2. Snijd de kipfilet in reepjes of blokjes. Zorg ervoor dat ze ongeveer even groot en dik zijn. Dan zijn ze ook even snel klaar. Leg de stukjes kip in het beslag.
  3. Strooi wat paneermeel of panko in een diep bord. Een bodempje. Haal steeds een stukje kip uit het beslag, laat het wat uitdruppen en rol het door het paneermeel/de panko. De kipstukjes moeten helemaal er helemaal mee bedekt zijn.
  4. Verhit het vet in de koekenpan/frituurpan. De olie is heet genoeg als je er een theelepeltje beslag in gooit en het begint direct te bruisen aan de randen. Doe (een deel van) de kipstukjes in de pan. Waarschijnlijk kunnen niet alle nuggets in één keer gebakken worden. De kipstukjes mogen elkaar niet raken. Bak de kipnuggets goudgeel aan beide kanten.
  5. Zet een bord klaar met een velletje keukenpapier erop. Schep de kipnuggets uit de pan en laat uitlekken op het bord. Bak eventueel de volgende kipnuggets.

Serveersuggesties:

Maaltijdsalade, wrap, snack of borrelhapje.

2 gedachten over “Recept Kipnuggets

  1. De meeste recepten zijn met ei of met alleen eiwit. Heb jij dat wel eens geprobeerd, en wat is het verschil? Ik verwacht kleine kinderen te eten en ik heb ze nog nooit gemaakt en ik wil wel hun genadeloze kritiek doorstaan!

    1. Hallo Jannie,

      Sorry voor het late antwoord, er is iets mis gegaan met de reacties op de blogposts.
      Ik heb nooit geprobeerd of er een verschil zit tussen het hele ei gebruiken of alleen het eiwit. Maar de versie met het hele ei lukt in elk geval goed en het resultaat is heerlijk (al zeg ik het zelf).

      Viel het in de smaak?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>