Recept Panzanella

Panzanella

Panzanella

Eten weggooien, dat doe je niet. Nou vooruit, zo min mogelijk. Vanuit die gedachte is panzanella, een Italiaanse broodsalade, ontstaan. Je hebt er stevig, oudbakken brood voor nodig, zoals ciabatta of stokbrood.

Het is een lekker frisse zomerse lunch of lichte avondmaaltijd. Een ideaal gerecht voor op een warme dag, want je bent snel klaar en hoeft niet aan het fornuis te staan. Een kwartier tot twintig minuten, meer hoeft het niet te kosten. Zet de broodsalade erna nog een half uur (of langer) in de koelkast. Dan trekken de smaken goed in het brood.

Panzanella smaakt ook prima bij de barbecue!

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 250 gram oudbakken brood, liefst een stevig brood, zoals ciabatta
  • 600 gram rijpe tomaten, liefst in verschillende kleuren, in stukjes (cherrytomaatjes gehalveerd)
  • halve komkommer, in blokjes
  • 1 kleine rode ui of een halve grotere, in snippers
  • 1 teen knoflook, in snippers
  • 20 gram kappertjes
  • 8-10 blaadjes basilicum
  • olijfolie, naar smaak
  • 6 eetlepels witte wijnazijn
  • zout en peper, naar smaak

Zo maak je het

  1. Scheur het brood in hapklare stukken en doe dit in een schaal. Besprenkel het met wijnazijn. Voeg zout toe.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en mix het goed door.
  3. Zet het minimaal een half uur afgedekt in de koelkast. Wat langer kan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>