Recept Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Interessant feitje, altijd leuk voor het gesprek aan tafel: spaghetti alla puttanesca betekent zoveel als ‘slettenspaghetti’. Het schijnt dat dit gerecht nogal eens in Italiaanse bordelen werd geserveerd.

Naar dames van lichte zeden om te eten? Dat klinkt nog erger dan Playboy lezen voor de interviews. Misschien dat de andere lezing dan klopt. Die vertelt dat de dames van lichte zeden de pasta juist zelf aten. Ze hoefden de deur vaak niet uit voor de ingrediĆ«nten, want die behoren tot de standaard voorraad in ItaliĆ«. Ook weer een verhaal waarop je gemakkelijk kunt schieten…

Hoe dan ook, het is een goed bordje pasta. De ansjovis geeft een diepere smaak aan de pastasaus, zonder overheersend te zijn. Groene salade erbij, eventueel een broodje en klaar ben je.

Dit heb je nodig

(4 personen)

  • 500 gram spaghetti
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 30 gram ansjovisfilet, in stukjes
  • 50 gram zwarte olijven, gehalveerd of grof gehakt
  • 2 eetlepels kappertjes, waarvan 1 grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 gedroogde peperoncino, fijngesneden (alternatief: 0,5 theelepel chilivlokken of 0,25 theelepel chilipoeder)
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout en peper, naar smaak

Spaghetti alla Puttanesca maken

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de spaghetti af met koud water, doe terug in de pan, giet er wat olijfolie over en meng.
  2. Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan. Voeg de ansjovis toe en bak 4 minuten op niet te hoog vuur. Roer en duw met de spatel; de ansjovis hoort ‘opgelost’ te worden in de olie. Voeg de knoflook en peperoncino toe. Roer een halve minuut. Voeg de tomatenblokjes, olijven en kappertjes toe. Laat een minuut of 10 pruttelen op laag vuur. Het vocht is nu grotendeels verdampt. Voeg de helft van de peterselie en eventueel zout en peper toe. Roer door.
  3. Doe de puttanescasaus door de spaghetti. Verdeel de spaghetti alla puttanesca over de borden. Maak af met de overige peterselie en wat Parmezaanse kaas.

3 gedachten over “Recept Spaghetti alla Puttanesca

    1. Hallo, we gaan het vanavond maken. Ik ben benieuwd! Ik neem aan dat de kaas er als laatste overheen moet….?

      Heb er zin in!

      1. Hallo Henriette,

        Ja, dat klopt. Sorry voor het late antwoord, er is iets mis gegaan met de reacties op de blogposts.
        Ik hoop dat het heeft gesmaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>