Recept Sperziebonen Twist

Sperziebonen Twist: (lauw)warme salade met pit

Sperziebonen Twist: (lauw)warme salade met pit

Die regenperiode luidt de herfst goed in dit jaar. Maar wat nu als je nog niet helemaal afscheid kunt nemen van de zomer? Ik los dat op met gerechten die nu goed smaken, maar die ook nog wat ‘zomer’ in zich hebben.

Deze gedachte kwam voor het eerst in me op toen ik een paar jaar geleden Kofta op het menu zetten in deze periode. Maar deze (lauw)warme salade met sperziebonen en wat pit voldoet er ook perfect aan.

Knoflook, olijven en peper
De groentetuin van mijn vader zorgde voor inspiratie. Er waren nog volop sperziebonen en we hadden het over de manier waarop we ze op tafel zetten. Papa kookt ze graag, vergezeld met aardappels en een lekkere worst. Prima combinatie, maar daar wilde ik een lekkere draai aan geven. Ik heb er wat knoflook, olijven en peper aan toegevoegd, het anders op het bord gelegd en zo een heel ander gerecht gemaakt.

Ingrediënten

(4 personen)

  • 4 pittig gekruide worstjes (chipolata’s of spicy barbecueworstjes)
  • 500 gram sperziebonen
  • 750 gram krieltjes, gehalveerd (of niet te bloemige aardappels, in stukken)
  • 4-5 eetlepels olie
  • 4 flinke tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 15 gram zwarte olijven zonder pit, grof gehakt
  • basilicum of munt, gescheurd
  • pul biber, naar smaak (vlokken gedroogde peper, in Turkse supermarkt) alternatief: chilivlokken
  • bouillonblokjes (optioneel)
  • zout en peper, naar smaak

Sperziebonen Twist maken

  1. Breng een pan water met zout aan de kook (vervang het zout eventueel door bouillonblokjes). Kook de aardappels 8 tot 10 minuten. Proef wanneer jij ze gaar genoeg vindt. Giet af en zet weg met deksel op de pan.
  2. Breng in een andere pan een laagje water aan de kook voor de sperziebonen. Sperziebonen kook je het best in zo min mogelijk water met relatief veel zout en zonder deksel. Dan blijven ze smaakvol en mooi groen van kleur. Kook de sperziebonen 4 tot 10 minuten. De één houdt van superknapperig, de ander van goed gaar. Een minuut of 8 vind ik het lekkerst.
  3. Grill of bak de worstjes.
  4. Verhit de olie in een steelpannetje. Voeg knoflook en olijven toe. Roer regelmatig. Zodra de knoflook begint te kleuren, zet je het vuur uit en voeg je twee of drie theelepels pul biber (of chilivlokken) toe. Hussel nog een keer om. Zet even opzij.
  5. Meng de gekookte aardappels en sperziebonen. Verdeel over de borden. Giet er de olie met knoflook, olijven en pepervlokken overheen, als een saladedressing. Scheur er wat basilicum of munt boven en leg er een worstje op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>