Recept tomatenchutney

Tomatenchutney

Tomatenchutney

Een heerlijk pittigzoete tomatenchutney. Geef het bij een Indiase curry, een kipfiletje of een kaasplankje. Bij een gehaktbal of een tosti.
Zet deze tomatenchutney ook eens op tafel tijdens een barbecue. Wedden dat het heel goed samengaat met zo’n worstje met rooksmaak.

De chutney is super eenvoudig om te maken. De tomaten moet je even ontvellen en hakken, maar verder hoef je enkel de ingrediƫnten in een pannetje te doen, het vuur niet te hoog te zetten en zo nu en dan eens roeren. Moet lukken, toch?!

Met dit recept maak je zo’n 350 gram chutney, dus zeker genoeg voor drie keer eten. Zorg dat je voldoende potjes klaar hebt staan.

De tomatenchutney blijft wel even goed vanwege de grote hoeveelheid suiker die erin gaat. Een paar weken tot maanden zeker wel. Ik ben benieuwd of het zo lang mee gaat.

Dit heb je nodig

  • 600 gram tomaten
  • 120 gram witte basterdsuiker (of suiker)
  • 1 rode Spaanse peper, fijngesnipperd
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 50 gram (sultana)rozijnen
  • 10 gram verse gember, fijngesnipperd
  • 50 milliliter azijn
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 0,5 theelepel gemalen kruidnagel (tjenkeh)
  • 0,5 theelepel gemalen laurierblad
  • enkele snufjes kaneel
  • sap van een halve limoen (of citroen)

Zo maak je het

  1. Ontvel de tomaten (kruislings insnijden, halve minuut in kokend heet water, schilletje eraf trekken). Verwijder de zaadlijsten en hak in blokjes.
  2. Doe de tomatenblokjes in een steelpan, liefst een met dikke bodem. Voeg de overige ingrediƫnten toe. Breng aan de kook. Zet op het kleinste pitje. Laat ongeveer een uur pruttelen en indikken. Roer regelmatig, vooral tegen het eind. De chutney is klaar als deze op jam lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>