Schuimpjes van eiwit

“Leuk, die home made semifreddo met merengue. Maar eh, hoe maak je die merengue dan?” Dat is een vraag die ik veel heb gekregen de laatste tijd. Gelukkig. Want ik wilde het recept simpel houden, maar wel laten zien dat je die merengues / eiwitschuimpjes ook zelf kunt maken. Dat er dan toch veel mensen in geïnteresseerd zijn om ze zelf te maken, vind ik fantastisch. Bij deze!

Schuimpjes van eiwit

Schuimpjes van eiwit

Zoals je ziet op de foto, lukt niet elk eiwitschuimpje even goed. Maar dat is niet erg. Minder mooie exemplaren kun je vermorzelen (tja) om in de semifreddo te gebruiken. Of je maakt er eton mess van.  Je hebt er veel, dus je wordt vanzelf vindingrijk ;)

Maar terug naar de schuimpjes. Toen ik dit recept maakte voor de blogpost, kon ik mijn spuitzak nergens vinden. Na een half uur zoeken, besloot ik de noodoplossing te gebruiken. Ik lepelde het eiwitschuim in een plastic zakje, legde er een stevige knoop in en knipte een klein puntje van één uiteinde. Handig voor als je geen spuitzak hebt. Ik heb voor deze hoeveelheid twee plastic zakjes gebruikt.

Ingrediënten

Voor ongeveer twee bakplaten. Je hebt ongeveer anderhalve bakplaat nodig voor de semifreddo. Je zou een derde van het recept kunnen gebruiken, maar dan mag je ook niet snoepen. En je hebt minder keuze als het gaat om de mooiste, meest gelijke exemplaren voor bovenop de semifreddo. It’s your choice.

  • 4 eiwitten*
  • 100 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker
  • handmixer of keukenmachine
  • bakpapier

*Tips voor recepten met eigeel. Kijk wel goed welke recepten je mag eten nu je zwanger bent.

Schuimpjes maken

De oventemperatuur in het recept is geen fout. Het is echt 90 graden. Je bakt de eiwitten namelijk niet, maar je droogt ze. Dat heeft tijd nodig. Hogere temperatuur en kortere ‘baktijd’ geeft geen goed resultaat!

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden.
  2. Haal de bakplaat eruit en bekleed met bakpapier. Haal het rooster eruit, bekleed met aluminiumfolie en vervolgens met bakpapier. Zo heb je twee ‘bakplaten’ en kun je de hele hoeveelheid in één keer maken.
  3. Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Klop ze. Als ze al wat stijf zijn geworden, voeg je beide suikers in een dun straaltje toe terwijl je blijft kloppen.
  4. Blijf kloppen totdat het gezoete eiwit zo stijf is, dat het in pieken blijft staan.
  5. Doe de helft van het eiwitschuim in een spuitzak (of plastic boterhamzakje, zie tekst hierboven). Maak mooie toefjes. Herhaal met het andere deel van het eiwitschuim en de andere bakplaat.
  6. Schuif beide bakplaten in de oven. Laat anderhalf tot twee uur drogen in de oven. Als het schuimpje helemaal droog is zet je de oven uit. De bakplaten met schuimpjes laat je in de oven afkoelen. Zet de ovendeur op een kiertje. Als ze zijn afgekoeld, zijn ze klaar voor gebruik.

5 gedachten over “Schuimpjes van eiwit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>