Snelle salade van couscous, groenten en kruiden

Couscoussalade met groenten en kruiden

Couscoussalade met groenten en kruiden

De komende tijd zal ik eens wat ‘lunchsalades’ met jullie delen. Dit zijn eenvoudige salades die ik voor één persoon maak en meeneem naar het werk. Maar je kunt ze natuurlijk ook thuis eten als je al met zwangerschapsverlof bent. Of de hoeveelheden verdubbelen en als bijgerecht geven.

Goed gevoel
Zo’n salade geeft me een goed gevoel. Het is lekker fris en ik heb alvast een deel van m’n dagelijkse hoeveelheid groente binnen.

Lunch
Maak ze ‘s avonds of ‘s ochtends thuis en dan hoef je tijdens de lunch hoogstens een citroentje erover te knijpen of wat verse kruiden te scheuren. Neem in dit geval een citroen mee naar je werk. (Knijp de helft die je niet nodig hebt uit boven een glas en vul aan met water.)

Houd bij dit gerecht de hoeveelheid groenten en kruiden aan zoals beschreven. Als je niet zo’n grote eter bent, gebruik dan minder couscous. Je hebt hetzelfde aantal milliliters vocht nodig als grammen couscous. Als je 75 gram couscous wilt eten, neem dan ook 75 milliliter bouillon.
Ook de hoeveelheden verse kruiden kun je naar smaak toevoegen. Een flink groene salade is het lekkerst!

Ingrediënten

(1 persoon)

  • 90 gram couscous
  • 90 milliliter bouillon
  • 1 tomaat, zonder zaadlijsten en in miniblokjes
  • 0,5 courgette, in dunne plakjes (een derde als het een grote courgette is)
  • 0,5 citroen (of minder, naar smaak)
  • blaadjes van enkele takjes peterselie
  • blaadjes van enkele takjes munt
  • paprikapoeder, mespuntje of twee.
  • zout en peper, naar smaak
  • olijfolie

Salade van couscous, tomaat en courgette maken

  1. Strooi de couscous op een diep bord. Giet de warme bouillon erover. Laat vijf minuten wellen. Roer door met een vork.
  2. Bak of grill ondertussen de courgetteplakjes. Bestrijk de plakjes met olijfolie en leg ze in de pan. Strooi er wat zout en peper over. Zodra de plakjes een grillstreep krijgen of bruine vlekjes krijgen, draai je ze om. Dit duurt enkele minuten per kant. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  3. Scheur de blaadjes peterselie en munt klein. Meng de kruiden, tomatenblokjes en het paprikapoeder door de couscous. Voeg een klein scheutje olijfolie toe. Proef. Voeg zo nodig zout en peper toe.
  4. Schep de couscoussalade in een kommetje. Schik de courgetteplakjes erop.
  5. Vlak voor je gaat eten, snijd je de citroen door en knijpt wat sap over de salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>