Spaanse ovenschotel met rijst

Spaanse ovenschotel met rijst

Spaanse ovenschotel met rijst

Schuif eens iets anders in de oven dan een aardappel- of pastaschotel.  De combinatie van rijst met krentjes, kikkererwten en knoflook is super.
Kikkererwten behoren niet tot de standaard ingrediënten in de Nederlandse keuken. Maar probeer het eens. In plaats van met gedroogde erwten te werken, kun je ook een potje kikkererwten gebruiken.  Dan is het al helemaal een fluitje van een cent.

Het is een vrij zoete gevulde rijst. Mild van smaak. Wij aten er Spaanse gehaktballetjes bij, wat een lekkere combinatie is. Gebakken kip zonder al te veel poespas zou ook niet misstaan.

Dit eenvoudige gerecht komt uit het nieuwe kookboek De smaken van Spanje van Claudia Roden. Het heet Rijst uit de oven met krenten en kikkererwten / arroz al horno con pasas y garbanzos.

Dit heb je nodig

  • 200 gram gedroogde kikkererwten, minimaal 6 uur geweekt en 1 uur gekookt
  • zout
  • 1 bol knoflook, ongeschild
  • 5 eetlepels olie
  • 150 gram krenten of rozijnen, 30 minuten in water geweekt en uitgelekt
  • 1 grote tomaat van ongeveer 200 gram, ontveld en kleingesneden
  • 1 theelepel mild paprikapoeder
  • 1250 milliliter vlees- of kippenbouillon (mag van 1,5 blokje)
  • 500 gram middelkorte Spaanse of risottorijst

Zo maak je het

  1. Laat de kikkererwten uitlekken*. Doe ze met vers water in een pan en kook ze in 1 uur zacht. Voeg pas zout toe als ze al zacht aan het worden zijn.
  2. Was de bol knoflook en dep hem droog. Verhit de olie in een cazuela (pan van aardewerk die ook als ovenschaal kan dienen) of grote pan. Voeg de knoflook en de helft van de krenten of rozijnen toe en roer 2-3 minuten op laag vuur. Roer er grondig de tomaat en het paprikapoeder door. Voeg dan de kikkererwten, de bouillon en wat zout toe. Breng alles aan de kook en roer er grondig de rijst door. Wie een pan heeft gebruikt, doet de inhoud nu over in een ronde ovenschaal van circa 36 centimeter doorsnee.
  3. Schuif de bol knoflook naar het midden van de rijst en bestrooi alles met de resterende krenten en rozijnen. Zet het gerecht 30 minuten in de tot 200 graden verhitte oven of tot de rijst gaar is. Geeft bij het opdienen iedereen een teen knoflook die hij of zij zelf in de rijst kan uitdrukken.

*Wie kikkererwten uit blik/glas gebruikt, kan na het uitlekken van de kikkererwten verder met stap 2.

Bron
Rijst uit de oven met krenten en kikkererwten (arroz al horno con pasas y garbanzos) uit De smaken van Spanje van Claudia Roden

2 gedachten over “Spaanse ovenschotel met rijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>