Zeeduivel met olijvensalsa en citroenpuree

Zin om iets aparts op tafel te zetten? Dan is dit visje naar recept van Jamie Oliver zeker een geschikte kandidaat. De olijvensalsa en citroenpuree geven dit gerecht een apart en zonnig tintje.

Zeeduivel is een lekker stevige witvis. Hou er wel rekening mee dat het een prijzig visje is.

Zeeduivel met olijvensalsa en citroenpuree

Zeeduivel met olijvensalsa en citroenpuree

Let op: je hebt voor elk onderdeel van dit recept een citroen nodig. Voor de vis heb je ook een eetlepel citroenrasp nodig. Rasp eerst één of twee citroenen, voordat je ze uitperst. Gebruik daarvoor enkel het gele gedeelte van de schil. Het witte is bitter.

Jamie Oliver mengt ook nog wat balsamicoazijn door zijn saus van olijven. Kijk maar of je dat ook wilt proberen. Ik vond het lekkerder zonder.

Ingrediënten

(4 personen)

vis
  • 4 zeeduivelfilets, 150-200 gram
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 2 eetlepels citroensap
  • zout en versgemalen peper
  • 4 handjes rucola of gemengde slasoorten naar keuze
  • 2 eetlepels olijfolie
zwarte olijvensalsa
  • 1 pot zwarte olijven zonder pit, grof gehakt
  • 1 bleekselderijhart, fijn gehakt (de binnenste, zachtere stengels)
  • 1 flinke teen knoflook, fijngehakt
  • 0,5 – 1 rode Spaanse peper, fijn gehakt
  • 6 takjes basilicum (alleen het blad), fijn gehakt
  • peterselie, naar smaak, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • sap van 1 citroen
  • zout en versgemalen peper, naar smaak
citroenpuree
  • 1 kilo bloemige aardappelen
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 200 milliliter melk (plus wat extra’s als je van extra smeuïg houdt)
  • sap van 1 citroen
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

  1. Wrijf de visfilets in met zout (niet te zuinig) en de geraspte citroenschil. Leg op één of twee diepe borden, dek af en laat een uurtje in de koelkast liggen. De vis zal zo wat vocht verliezen.
  2. Maak ondertussen de olijvensalsa. Meng daarvoor alle ingrediënten, behalve het citroensap, zout en peper. Proef de salsa en voeg het citroensap per eetlepel toe, naar smaak. Breng verder op smaak met zout en peper.
  3. Verhit de oven voor op 220 graden.
  4. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Breng water met zout aan de kook. Kook de aardappelen totdat ze gaar zijn.  Dit zal zo’n 12-18 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de aardappels.
  5. Haal de visfilets uit de koelkast. Veeg vocht en zout eraf met een stuk keukenpapier. Wrijf ze dan in met olijfolie. Bak de visfilets 2 minuten aan één kant in een ovenvaste koekenpan. Keer de visfilets om en schuif de pan in de oven. Als je geen ovenvaste koekenpan hebt, bak je de vis in de koekenpan en leg je ze erna in een ovenschaal (doe daar dan ook het vet uit de pan in!). Na 6-8 minuten in de oven is de vis klaar.
  6. Als de aardappelen bijna gaar zijn, verhit je de melk. Let op, laat de melk niet koken. Als de melk eerder dreigt te gaan koken dan je het nodig hebt voor de puree, zet je het uit. Giet de aardappelen af. Voeg olijfolie toe. Stamp de aardappelen fijn met een stamper. Voeg dan de melk beetje bij beetje toe totdat de puree zo smeuïg is als je lekker vindt. Breng de puree vervolgens op smaak met citroensap, zout en peper.
  7. Schep wat puree op elk bord en leg er wat rucola/sla naast. Leg de zeeduivel op de salade. Geef er een flinke lepel olijvensalsa bij. Zet de olijvensalsa die over is op tafel, zodat ieder er naar smaak wat extra van kan nemen.

Geïnspireerd op Gegrilde of gebraden zeeduivel met saus van zwarte olijven en citroenpuree uit Kook met Jamie van Jamie Oliver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>