Sushi en zwangerschap

Mag je sushi eten als je zwanger bent? Goed nieuws: ja, dat mag! Mits je de goede sushi uitkiest. Lees welke sushi zwangerproof is en welke niet.

Welke sushi kun je eten als zwangere vrouw en welke niet?

Welke sushi kun je eten als zwangere vrouw en welke niet?

Alle Japanse hapjes met rauwe vis kun je beter laten staan. Dus sashimi eten is er eventjes niet bij. Sashimi zijn flinterdunne rauwe plakjes vis, vaak tonijn en zalm. Maar er blijven nog genoeg Japanse hapjes over die je wel kunt eten.

Over Eerste Hulp bij sushi bestellen en welke sushi je gerust kunt eten. Lees ook waar je op moet letten als je sushi maakt of in een restaurant gaat eten.

Eerste Hulp bij sushi bestellen voor zwangeren

Vis
Als vis, schaal- en schelpdieren door en door verhit en dus helemaal gaar zijn, kun je ze als zwangere eten. Op een paar uitzonderingen na.

 1. Roofvissen (zoals zwaardvis, tonijn, haai, koningsmakreel) kun je beter niet eten.
 2. Wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren kun je ook beter even laten staan.
 3. Vette vis (zoals zalm, paling, haring, forel) mag je maar twee keer per week eten. De hoeveelheid in je sushi is veilig. Maar hou er rekening mee.
 4. Het klinkt raar, maar je kunt dus beter geen verse tonijn eten, maar tonijn uit blik mag dan weer wel. Je mag alleen niet teveel tonijn uit blik eten. Ingeblikte tonijn kan worden gebruikt voor sushi met tonijnsalade. Maar met de hoeveelheid tonijnsalade in zo’n sushi hoef je niet bang te zijn dat je over die grens heen gaat. Tenzij je er dagelijks veel van eet.
 5. Gerookte vis. Deze is niet goed genoeg verhit geweest om veilig te zijn. Maar als gerookte vis door en door verhit wordt zodat deze helemaal gaar is, mag het weer wel.

Ei
Het begint een beetje saai te worden, maar ook bij ei geldt dat zwangere vrouwen het gerust kunnen eten, mits het door en door verhit en dus helemaal gestold is.

Sushi die je gerust kunt eten als zwangere

Onderstaande sushi zijn veilig om te eten voor zwangere vrouwen (mits er schoon wordt gewerkt en bij een standaard bereiding).

 1. Alle vegetarische sushi
 2. Sushi met ei
 3. Voorbeelden van sushi met vis, schaal- en schelpdieren die bij veel Sushi restaurants op de kaart staan:
 • Hot tuna salad (pittige tonijnsalade, mits van tonijn uit blik)
 • Kushi (gefrituurde garnaal)
 • Spicy kushi (pittig gefrituurde garnaal)
 • Kani (surimi / krabstick*)
 • Unagi (gegrilde paling)
 • California (krabstick, komkommer, ei, avocado)

Zwanger en zelf sushi maken

Waar je rekening mee moet houden, is de hygiëne. In een keuken waar met rauwe vis gewerkt wordt, moet rauw en gegaard helemaal gescheiden blijven. Dus als je zelf sushi maakt en voor niet-zwangeren wel sushi met rauwe vis maakt, sta er dan goed bij stil. Leg bijvoorbeeld geen zwangerproof sushi op de snijplank waarop rauwe vis heeft gelegen. En neem verschillende messen voor het doorsnijden van de rauwe vis en zwangerproof sushirolletjes.

Sushi restaurant uitkiezen

Als je naar een restaurant gaat, kies er dan een waar je zeker weet dat er hygiënisch wordt gewerkt. Meld ook dat je zwanger bent en geen rauwe vis wilt eten. Zo kan de keuken er extra op letten.

Weet je niet zeker wat er in je sushi zit? Vraag er dan naar. En altijd geldt: bij twijfel niet doen.

*Wist je dat krabstick/surimi van vis wordt gemaakt? Het wordt gekookt voordat het in de bekende vorm wordt geperst. Bronnen info over krabsticks: Hyfoma, Sushi-san, Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>